Foto: NTB SCANPIX

Foto: NTB SCANPIX

Foto: NTB SCANPIX

Foto: Tom Haga

«Bocuse d`Or Vintage» En av rettene fra Bocuse d`Or 2015, gjenskapt og serveres i Mirabelle by Ørjan Johannessen

Foto: Tom Haga

10-års Bocuse d’Or Jubileum for Ørjan Johannessen

Det er snart 10 år siden Ørjan Johannessen skrev seg inn i historiebøkene med sin spektakulære seier i Bocuse d’Or, verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Siden den gang har ingen nordmann stått øverst på pallen – men kanskje 2025 er året det skjer igjen? Ørjan skal selv være til stede under årets konkurranse i Lyon for å følge med på den neste generasjonen kokker.

Vi har tatt en prat med ham om veien til seieren, utfordringene han møtte, høydepunktene underveis, og hvordan denne seieren har formet både karrieren hans og livet på Bekkjarvik Gjestgiveri. Og selvfølgelig måtte vi også høre litt om den store jubileumsfesten som skal arrangeres i Bekkjarvik 1. februar– en feiring av både seieren, lidenskapen for kokkekunst, og de lokale råvarene som satte Bekkjarvik på verdenskartet.

Det er snart 10 år siden du vant Bocuse d’Or. Hvordan føles det å se tilbake på den prestasjonen nå?

«Det føles nesten uvirkelig å tenke på at det er ti år siden jeg vant. Det er en prestasjon jeg er utrolig stolt av, og det har vært en milepæl i både min karriere og i norsk gastronomis historie. Jeg husker følelsen av å stå på podiet i Lyon som en blanding av utmattelse og eufori – det var et mål som krevde enormt med forberedelser og hardt arbeid, men belønningen var utrolig. Når jeg ser tilbake på det nå, er det med en følelse av takknemlighet for alle som har støttet meg underveis.»

– Hvordan opplevde du reisen til seieren – hvilke utfordringer møtte du, og hva var de største høydepunktene?

«Reisen var intens. Treningsdagene var lange, og presset var enormt. Den største utfordringen var å holde fokuset og samtidig opprettholde kreativiteten. Men høydepunktene var mange – øyeblikket vi løftet trofeet er selvfølgelig uforglemmelig, men også vennskapene som ble skapt underveis, og følelsen av å representere Norge på en global scene, var noe helt spesielt.»

– Hva har seieren betydd for deg personlig, og hvordan har den påvirket karrieren din som kokk?

«Seieren i Bocuse d’Or 2015 var en av de mest betydningsfulle hendelsene i livet mitt. På et personlig plan ga det meg en enorm stolthet og selvtillit, samtidig som det åpnet dører jeg knapt kunne forestille meg. Karrieremessig har det gitt meg et globalt nettverk, muligheter til å samarbeide med noen av verdens beste kokker, og en plattform for å fremme norske råvarer og matkultur spesielt med tanke på våre restauranter Arnt & Ørjan og Mirabelle By Ørjan Johannessen

– Norge har ikke hatt en seier siden du vant i 2015. Tror du vi har en sjanse til å ta hjem gull i år?

«Absolutt, Norge har alltid vært blant de sterkeste nasjonene i Bocuse d’Or. Vi har en solid tradisjon, dyktige kokker, og en evne til å kombinere innovasjon med respekt for råvarer. Med årets deltaker Håvard Werkeland og hans støtteapparat tror jeg vi har alle muligheter til å stå øverst på pallen igjen.»

-Du skal selv ned til Lyon i år – hva blir din rolle der, og hva ser du mest frem til under konkurransen?

«Jeg skal ned som Bocuse d`Or winners og er i støtteapparat for det norske laget og andre som måtte trenge bistand under konkurransen. Jeg skal sitte på «TV table» dag 1, der jeg får evaluert og smakt på alle rettene kandidatene lager for så og snakke om det for publikum og de som streamer live sendingen. Jeg ser frem til å oppleve den unike stemningen i Lyon – spenningen, engasjementet og fellesskapet blant verdens beste kokker og matentusiaster. Det er alltid noe magisk med Bocuse d’Or, og det å få være en del av det igjen er utrolig inspirerende.»

-Hvordan opplever du å følge konkurransen nå som tidligere vinner – blir det nostalgisk å være tilbake?

«Det er uten tvil en spesiell følelse å være tilbake. Bocuse d’Or er ikke bare en konkurranse, det er en hel verden av dedikasjon, lidenskap og kreativitet. Å være her som tidligere vinner bringer frem sterke minner fra min egen reise – fra de intense forberedelsene til det øyeblikket navnet mitt ble ropt opp som vinner. Det er også utrolig inspirerende å se dagens deltakere som drar innovasjon og teknikk til nye høyder, og jeg kjenner godt igjen både nervene og gløden deres.»

– Vi nærmer oss den store jubileumsfesten her i Bekkjarvik 1. februar. Hva tenker du om at vi skal feire 10-årsjubileet for seieren?

«Det er utrolig spesielt å kunne markere denne milepælen sammen med alle som har vært med på reisen. Seieren for 10 år siden var ikke bare en individuell prestasjon, men noe som satte Bekkjarvik og Norge på det kulinariske verdenskartet. Å feire dette sammen med lokalbefolkningen, venner, kollegaer og familie føles fantastisk.»

– Hva betyr det for deg å kunne samle både lokalbefolkningen og tilreisende for å feire denne milepælen?

«Det betyr alt. Mat er en universell måte å knytte mennesker sammen på, og det er fantastisk å kunne bruke denne anledningen til å dele gleden, lidenskapen og historien med alle som møter opp. Det handler om fellesskap og stolthet, både for Austevoll, Bekkjarvik og for det vi har oppnådd sammen.»

-Festmiddagen er inspirert av Bocuse d’Or. Kan du røpe noe om hva gjestene kan forvente seg på tallerkenen denne kvelden?

«Gjestene kan se frem til en gastronomisk festdag der lidenskap og perfeksjon er i sentrum. Rettene vil være preget av den høye standarden og kreativiteten som kjennetegner Bocuse d’Or, med en vekt på lokale råvarer fra havet og øyene rundt Austevoll. Vi vil ta med oss inspirasjon fra konkurransens teknikker og presentasjon, samtidig som vi løfter frem smakene og tradisjonene som definerer teamet vårt i dag»

-Hva driver deg som kokk i dag, 10 år etter seieren?

«Det som driver meg mest, er fortsatt gleden over å skape uforglemmelige opplevelser for gjester gjennom mat. Jeg blir motivert av å utfordre meg selv til å finne nye smaker og teknikker, samtidig som jeg henter inspirasjon fra tradisjon og innovasjon. Å få jobbe med fantastiske råvarer og utvikle kreative konsepter sammen med teamet mitt, holder lidenskapen levende hver dag.»

-Har du noen råd til unge kokker som drømmer om å delta i Bocuse d’Or en dag?

«Bocuse d’Or handler ikke bare om kreativitet, men også om å vise en dyp forståelse for håndverket. Det og være målrettet og disiplinert før konkurransen krever enormt mye forberedelse, både mentalt og fysisk. Vær forberedt på å investere tid og energi i å utvikle dine ferdigheter.

Man må også sette seg godt inn i konkurranseformatet. Bocuse d’Or er ikke bare en test av smak, men også av presentasjon, timing og kreativitet. Tren på å jobbe under tidspress og levere topp kvalitet på presentasjon, smak og hvordan man jobber strukturert i et konkurransekjøkken. Kokkeverdenen er liten, og et godt nettverk kan åpne dører til muligheter og støtte fra mentorer som kan veilede deg på veien. Bygg ditt team som du er trygg på.

Husk å ta vare på din egen signaturstil og lidenskap for mat. Dette vil være din styrke i en konkurranse som verdsetter individualitet.»

-Hvis du ser fremover – hvilke mål og drømmer har du for de neste 10 årene?

«Jeg ønsker å fortsette oppbygningen av restauranten Mirabelle By Ørjan Johannessen som et internasjonalt kulinarisk reisemål, med fokus på innovasjon, bærekraft og kvalitet.

Fortsette å utvikle Bekkjarvik Gjestgiveri og stedet som et kulturelt og gastronomisk midtpunkt, og kanskje utvide opplevelser knyttet til både mat og overnatting.

Inspirere og hjelpe nye generasjoner av kokker som våre lærlinger og nye unge kokker som jobber for oss gjennom opplæring, samarbeid med andre. Utforske og jobbe mot løsninger for en mer bærekraftig fremtid innen gastronomi. Delta i og utvikle internasjonale prosjekter og måter som løfter norske råvarer og mattradisjoner på verdensscenen.

Og selvfølgelig en viktig del av alt dette er og balansere familieliv, personlig utvikling og profesjonelle ambisjoner.»

Og med det, ønsker vi hele det norske teamet masse lykke til i Lyon! Vi skal følge spent med på konkurransen og håper på at en ny Bocuse d’Or-tittel bringes hjem til Norge.

Ønsker du å være med på festen, billetter selges nå – vær rask, de ryker fort! 🍽✨ Dette vil du ikke gå glipp av!